Patologija nekega odnosa

healing masažaOd tega dogodka je že kar nekaj časa. To so zgodbe, ki odstirajo tako težke, zapletene in zamegljene medčloveške in partnerske odnose, da si sploh ne moremo zamisliti, da se vse to lahko odvija v ‘imenu ljubezni’.

Bilo je tako.

Ema je prišla na healing masažo. Kot je običajno, se najprej pogovorim s stranko, jo nekako pripravim na nadaljevanje tretmaja, hkrati pa se začne postopek odpiranja in povezovanja, saj se marsikdaj katera izmed mojih udeleženk v resnici tudi prvič sliši. Tako zares sliši, ko izgovarja na glas svoje misli, in ko se njeno telo začne odzivati na občutke in čustva.

Ema je začela pripovedovati, da se izgublja, da tone, ne vidi nobene svetle točke v življenju, vse je rutina, brezveze, najraje bi vse skupaj pustila in odšla… Njen partner, da je zelo potrpežljiv, ustrežljiv, po drugi strani tudi zahteven in nagle jeze. Slišala sem njene besede in moje telo je vztrepetalo ob dveh opisih njenega moža, ki jih je izrekla v enem stavku. Potrpežljiv in nagle jeze? Ok, jo pustim, da še nekaj časa pripoveduje, kajti velikokrat se zgodi, da ko je človek pod stresom izusti tudi kaj takšnega, ki ne gre skupaj.

Ema je pripovedovala naprej. O tem, kako veliko se je naučila od moža, da brez njega bi verjetno bila še danes sama in kako veliko je naredil za njo, ko ji je pomagal do službe (v nadaljevanju sem izvedela, da jo naravnost sovraži), kako poskrbi za vse nakupe, tudi gospodinjske, avto je vedno natankan in opran, razvaja jo z oblekami in perilom, tudi parfumi, in natanko ji pove, katera frizura ji najbolj paše. Njen partner je intelektualec. Bere zahtevne članke o vsebini katerih se njej niti sanja ne in potem se z njo pogovarja, (tako se je Ema izrazila) in se na vso moč trudi okoli nje, da ji razširi obzorje. Skupaj sta že več kot deset let. In sedaj ne ve več, kako naprej in kaj naj naredi, kajti iz meseca v mesec se počuti bolj prazno in poleg tega se počuti še kriva, če samo podvomi v moževo dobroto. Priznam, da mi je celo telo kričalo, kajti del nje se je oglasil tudi v meni.

Odnos, ki pelje v pogubo ali na psihiatrijo, razen, če se le ta prekine. Patologija odnosa, ki se na zunaj ne vidi. Vse je super in fajn, Emi njene prijateljice celo zavidajo tako super moža, ki res vse obvlada, pa še razgledan je in na dobrem položaju v službi.

Emin mož je v njun odnos vnesel popolno kontrolo in nadzor. Poleg tega ji je vsilil svoja prepričanja, jo pahnil v nemoč, si jo popolnoma podredil in razvrednotil, za moje pojme tudi razčlovečil in ubil njeno, žensko dušo. Rezultat tega je bila ta ženska, ki je sedela nasproti mene, popolna razvalina, čustveno izpita in nemočna.

Ema je govorila in govorila. Zgodbe so prihajale ena za drugo in lahko bi jih bilo za celo knjigo. Healing masaže nisva naredili, to sva pustili za naslednjič. Vam bomo pa opisala dogodek, zaradi katerega se je odločila, da pride do mene.

»Imela sem menstruacijo. Moj mož je bil ob tistih dnevih še bolj zagret zame in mi je govoril, kako super je seksati v času moje krvavitve, ker so občutki še močnejši in da je moje telo še bolj mehko in dišeče. Sprva se temu nisem upirala (to je trajalo nekaj let), ker me je dejansko tudi on vpeljal v svet spolnosti in sem mu verjela. Saj mi je pasalo, (ob tem je malo pomolčala in se zamislila), pač tako je bilo. Zadnje obdobje sem se mu začela upirati in iskati izgovore, zakaj si ne želim seksa z njim, ko sem bolna (!). Mislim, da tudi leta naredijo svoje. Nikoli mu nisem direkt povedala, da si ne želim odnosa, vedno sem tuhtala, kaj si naj izmislim. Zvečer sem šla hitro v posteljo češ, da sem utrujena in se trudila hitro zaspati. Seveda ni šlo zaspati na ukaz. Čez kakšno uro pride mož za menoj in se ustavi na moji strani postelje, počepne in mi nežno zašepeta ‘miška, a že spiš’. Jaz sem samo zamrmrala ‘mhm’ in v tistem trenutku sunkovito vstane in dobesedno odvihra iz spalnice. Slišala sem, da je šel v kopalnico. Nekaj je ropotalo, odpiral in zapiral je vrata omare, točil vodo, in nakar privihra nazaj v spalnico z brisačo v roki (v tem sem se napol dvignila v postelji) in začne brisati stranico postelje, tisti zgornji rob, kjer se običajno usedem, kadar se zjutraj oblačim. ‘Je že vse v redu, sem poskrbel zate,’ mi je rekel, ker sem bila vsa šokirana nad dogajanjem. ‘Kaj pa je bilo’, sem ga vprašala in takrat mi je pokazal okrvavljeno brisačo s katero je brisal posteljni okvir, kjer sem jaz očitno pustila krvave sledi. Moram priznati, da sem bila pretresena. Kako, sem se spraševala. To ni mogoče. Vrtela sem film naprej in nazaj, da bi se lahko spomnila, če sem se res brez vložka usedla na rob postelje. Takoj sem pregledala, če mi je morda pižama premočila, pa ni ….bila sem na robu solz in na robu norosti. Tisti večer sem v solzah zaspala v moževem objemu in z mislijo, kako sem lahko srečna, da ga imam. Dokler…

…naslednje jutro, ko sem odvrgla nočni vložek v koš, sem videla stare, iztisnjene, ožete vložke….«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja