Je bil Sizif kdaj srečen?

Odraz preteklosti v sedanjost je včasih kot natančna kopija ponavljajočih se zgodb. Samo preobleka je druga, ki se menja kot se menjajo modne smernice. Pravijo, da se zgodovina ponavlja. Ponavljajo se tudi naša življenja, ponavljajo se eni in isti dogodki toliko časa, da jih ne osvojimo.

Nuša je prišla na healing masažo, ker ni zmogla več. Razpeta med službo in domom, kar je v tem času pomenilo naslednje; vodenje računovodskega servisa s štirimi zaposlenimi, vsakodnevno delo, ki je pogosto terjalo več kot osem ur, dnevno spremljanje ukrepov vlade in FURSa, slediti zakonodaji, pravočasno vlagati dokumentacijo za svoje kliente, svetovati strankam, ki niso vedele, kako ravnati v korona času (zapreti podjetje, kaj storiti z zaposlenimi) in tako dalje. Ko je pozno popoldan prihajala iz službe, sta jo doma čakala dva šoloobvezna otroka, s katerima jo je čakalo še delo za šolo. Gesla, ki so včasih tudi zatajila, da se je lahko prijavila v šolske portale, iskanje dokumentov (vsi niti niso bili na enem mestu), reševanje nalog, pošiljanje nalog nazaj učitelju v spletno učilnico, vsakodnevno printanje zahtevanih nalog, … skratka, NI ŠLO VEČ.

Otroka se kaj preveč nista sekirala zaradi šole, ni ju skrbelo, a bosta naredila naloge ali ne, niti se nista prijavljala k pouku v dopoldanskem času, za njiju je čas karantene čas počitnic in igranja iger. Nuši pa se je mešalo od vsega dela, odgovornosti in skrbi, da bo ja vse v redu. Zanimalo me je, kakšna je bila dinamika v družini pred korono in mi je povedala, da v bistvu zelo podobno. Za vse je poskrbela ona. Da je bil hladilnik poln, perilo oprano, otroka z nalogami in vrhunsko narejenimi plakati. V vezi s tem, mi je povedala zanimivo izkušnjo; bilo je v petem razredu in njen sin bi moral narediti plakat za predstavitev v šoli. Ker pa je fant na svojo obveznost pozabil, in da ne bi dobil slabe ocene pri učitelju, ga je zvečer naredila ona sama, na nivoju svojega enajstletnega sina. Naslednji dan so v šoli ocenjevali njihova dela in on je dobil oceno zadostno. Ona je dobila oceno zadostno!!! Ona, ki vse naredi z odliko!!! Od takrat naprej dela Nuša za svoja sinova vrhunsko izdelane naloge in plakate, takšne, da mora biti vsakomur jasno, da jih ni naredil osnovnošolski otrok. Ampak dobijo pa odlično oceno in še za vzgled so drugim učencem. Pomemben podatek mi je bil tudi ta, da je v družini prisoten, »odsoten« mož in oče. Glede na slišano sem sklepala, da je mati samohranilka.

Nuša je vedela, nekje globoko v sebi je čutila, da je ‘preveč pridna’. Ravnati drugače ni znala. Na HM je prišla, ker je hotela odkriti, kaj se dogaja v ozadju.

Ko sem polagala roke na njeno telo, se mi je začelo dogajati nekaj nenavadnega. V dlaneh sem čutila zelo močno mravljinčenje, v prsih mi je začelo srce razbijati kot noro. V glavi mi je nekaj časa šumelo in piskalo v ušesih, potem pa je nastopila popolna tema. In mir. Kot bi celo masažno sobo zajel val umirjajoče energije, blagodejne in spokojne. Telo pod mano je jokalo. Solze so kapljale na parket. Meni pa so se izrisale podobe množice temnih kut v meniški drži, s sklonjenimi glavami, brez obrazov… stolp, soba, tema.

Po končani masaži je Nuša pristopila do mene in me vprašala, če me lahko objame. »Ne vem zakaj, ampak tako čutim«. Objeli sva se in v tistem objemu sem tudi sama prišla do pomembnega spoznanja. »Občutek imam, da sva se že srečali. Med masažo sem dobila preblisk…« mi je dejala. »Zagotovo sva se srečali,« sem ji odvrnila, saj sem vedela, da sva bili v prejšnjem življenju v skupni zgodbi, zato so bile tudi zame reakcije med masažo tako burne.

»Nuša, tole kar ti bom povedala, verjetno že sama slutiš. V sebi imaš določene programe, ki te omejujejo v tem življenju, eden glavnih je ta, da »vredna sem samo, če sem pridna«. Iz tega sledi, da če nisi pridna, nisi vredna, nisi opažena, si ne zaslužiš, ti ne pripada, nisi od nikogar. V ospredje je prišlo eno izmed tvojih preteklih življenj, v katerem si bila menih. Bila si neopažena, nevidna, izgubljena v množici, pripadala si edino Bogu, ki pa je bil iluzija. V želji, da te opazijo, da bi napredovala, si se na nek način borila tako, da si izstopala s svojo pridnostjo. Vedno si vestno in odlično opravila svoje delo. Ko so opazili, da si ‘pridna’, so ti naložili še več dela. Obljubljali so ti, da ko boš pa to naredila, boš dobila boljše delo. Šla si skozi vsa možna dela in v resnici napredovala v prepisovalca svetih knjig. Zaprta v svoji sobi si opravljala ‘Sizifovo delo’, delo, ki se nikoli ne konča.«

Nuša je nemo prikimavala.

»Če pogledava to situacijo sedaj, in jo preslikava v ta prostor, je zgodba naslednja. Verjetno si bila zelo priden otrok, kajne?« Nuša je prikimala, saj so jo dušile težke solze. »No vidiš. In pridna si ostala vse do danes. Delaš v računovodstvu, ki je po naravi dela tudi Sizifovo delo, se pravi vsak mesec, vsako leto, eni in isti vnosi, beleženja, knjiženja in tako naprej. Šole dejansko nisi nikoli zaključila, spet znova in znova ponavljaš delo, ki sploh ni tvoje, saj ponovno »hodiš« v osnovno šolo in bereš knjige svojima sinovoma za domače branje, da lahko naredita obnovo v šoli. »Nadrejeni« ti dajejo upanje, da ko boš nekaj odlično naredila, boš pridna, dobra, spoštovana, lahko boš napredovala. Čas korone ti je samo pokazal to, kar že ves čas delaš, samo s to razliko, da je sedaj postalo vse bolj strnjeno, bolj pod nadzorom, z več kontrole, več nejasnosti, manipulacij in strahu. Jasno je, da se vsemu ne moreš upreti, lahko pa ‘spregledaš’, kje ti odteka energija, katero delo opravljaš in v resnici sploh ni tvoje, kako spremeniti domači režim in kako jasno postaviti meje. Za dobro vseh.«

In kje je v tem primeru moja zgodba? Bila sem ena od menihov, opravljala Sizifova dela (tudi sama sem delala v računovodstvo pred x leti), bila pridna in ubogljiva, v strahu, da kaj ne naredim narobe in hrepenela po potrditvi in pohvali. V določenem trenutku sem zbrala pogum in slekla kuto, ter začela slediti sebi. Ja, se zgodi, da se kdaj prepoznam v zgodbi svojih strank.

Opomba: ni vsako ponavljajoče se delo Sizifovo delo, kot v tem primeru omenjam računovodstvo. Nekateri ga opravljajo genialno in uživajo v številkah. Problem nastane takrat, kadar popolnoma zgrešimo svojo poklic-anost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja