Bog pomagaj!

loveTole so napotki mladoporočencem dobrih sto let nazaj. O moj Bog!
 1. Prvi namen zakonske združitve je, da bi se zarodil otrok. Tega se ne sme nikoli in nikdar onemogočiti. Združitev se mora vselej vršiti tako, da bi žena mogla postati mati. Ogibati se otrok bi bilo protinaravno dejanje in smrten greh, ki bi izzival jezo in kazen Božjo.
 
2. Združitev naj se izvrši kar mogoče sramežljivo: dopuščeno je vse, kar je za združitev potrebno. Mož in žena ne grešita, če se dogodi kak pogled po telesu ali kak dotikljaj kamorkoli.

3. Sveta sramežljivost je največja lepota žene in najboljše zagotovilo družinske sreče in zadovoljnosti. Zato naj mož ne sili žene, da bi se njega dotikovala na spolni del telesa; tudi mož naj ne dotikuje žene na tem delu, ker je nespodobno in bi mogel ženo tam pokvariti, kar bi bilo za oba jako mučno in žalostno.
 
4. Mož in žena naj pri združitvi ne bota prestrastna, poprej naj opravita molitev in se potem približata eden drugemu prav mirno in obzirno. Ko bi si vse dovoljevala, kar bi strast poželela, bi se poželjivost povečavala, pa tudi telo preveč razburjevalo, kar bi utegnilo škodovati zdravju.
 
5. Mož in žena se moreta združiti katerikoli čas; svetovala bi se pa bolj zgodnja jutranja ura, ko je spanje povrnilo telesne moči in je tudi duša bolj mirna.
 
6. Pravico do telesne združitve imata koj po poroki. Vendar se Vama svetuje, da se je prvega dne ne poslužita, ampak odgodita na drugo noč. Prvi dan je prevelika razburjenost duše in telesa, moti vedni nemir, šum in hrum od svatov, morda se je malo preveč pilo, zato ni v pravem stanju ne duša, ne telo. Trdi se, da so otroci te noči spočeti bolj slabi in radi pomrjejo.
 
7. Združiti se vsako noč sicer ni greh, toda bila bi v tem velika nezmernost, pa bi telesi zakonskih prehitro opešali, posebno pri ženi, ako je morda že samo po sebi bolj slabotna. Združevati se vsak teden po enkrat, dvakrat ne škoduje zdravju in telesni moči.
 
8. Žena je pod smrtnim grehom dolžna biti možu podložna, ako resno zahteva. Vendar so pa tudi izjeme. Ako je mož močno pijan, ako bi imel mož francosko bolezen, jetika se naleze po poljubih, po združitvi le malokdaj.
 
9. Kaj je treba storiti za srečo v zakonu: Skrbita, da bota zakon sklenila z Bogom, ne pa brez Boga. Tak prinaša veliko sreče na zemlji in v večnosti. Vse pa pojde narobe, ako skleneta zakon brez Boga. Temelj pravi sreči je in ostane Bog, le od njega prihaja mir in blagoslov.
 
10. Pridna žena je krona moža. Srečen mož, ki ima dobro ženo, leta njegovega življenja se podvoje.
 
Vir: Ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič, Ženinom in nevestam (1910)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja